Toidublogide TOP 2012

08. aprill, 2012

Vabalaud.ee alustab koostööd tuntud ja tunnustatud portaaliga Perenaine.ee.

Kokandusajakiri Perenaine.ee on paljude maitsvate kookide, küpsetiste ja soolaste toiduretseptide kodu. Lisaks retseptidele toob portaal teieni toiduvalmistamise õpetusi ja kokandusalaseid uudiseid.
Vabalaud.ee l on suur rõõm, seda kõike oma lugejategagi jagada.

Juba kolmandat aastat seame ritta parimad eestikeelsed toidublogid, teie ees on tänavused võitjad.

Tänavused hindamiskriteeriumid (hindamine 5-palli süsteemis):
Retseptide kvaliteet. Retseptid on usaldusväärsed, ei sisalda vigu ja "töötavad". Retsepti tegemise õpetus on arusaadav. Originaalretseptide osakaal on kõrge (ehk mujalt tsiteeritud retseptide osakaal väike).
Blogi sisukus. Blogi sisu paistab silma põhjalikkuse poolest nii mõne konkreetse teema kajastamises või ka lihtsalt retseptide lõikes.
Fotode kvaliteet. Fotod on "isuäratavad", neid vaadates tekib soov retsepti järgi proovida. Fotodelt on hästi aru saada, mis toiduga on tegu. Fotod on tehnilises mõttes kvaliteetsed (valgus, teravus, kompositsioon jne).
Blogi välimus. Blogipidaja on panustanud blogi väljanägemisele (omapärane ja stiilne templiit, teemad on lahterdatud, kasutusmugavus on hea, font, taust, retseptid hästi leitavad jne).
Aktiivsus aastal 2011. Blogi ei ole oma lugejat pikemaks perioodiks unarusse jätnud, postitustel on teatud regulaarsus.

Toidublogisid hinnanud žürii koosseis:
Ene Kaasik , pika-aegne toidu(aja)kirjanik (ajakiri Köök ja viimatistest töödest raamat Eesti à la Carte)
Pille Petersoo, Nami-nami kokandusportaali peakokk
Merle Luik, Eesti suurima tiraažiga ajakirja Naisteleht kokanduslehekülgede toimetaja
Elisa Koor, Perenaine.ee
Marit Soobik, Perenaine.ee
Eva Palu, Perenaine.ee

Toidublogide edetabel

1.Siit nurgast ja sealt nurgast - 141 punkti

Vaatamata mõningatele uuendustele žüriis ja kriteeriumides saavutas meie edetabelis taas esikoha Mari-Liis. Jätkuvalt tugev blogi, millest leiab nii magusat kui soolast, igapäevast kui pisut gurmee-laadset, aga mis peamine, blogi tehakse südamega ja ilma pealetükkiva edevuseta. Kartsime, et Mari-Liisi uus amet (temast sai ajakirja Tiiu köögitoimetaja) jätab blogi unarusse, ent meie kartus oli asjatu. Hoopis vastupidi, lisaks blogile ootame nüüd igakuiselt ka uut ajakirja ja selle mahukat köögirubriiki.

Mõned kommentaarid žürii liikmetelt:
Mari-Liis jätkab sama tugeval lainel kui mullu. Kenad pildid, põhjalikud retseptide sissejuhatused, asjalik ja mitmekülgne.
Retseptid alati põhjalikult lahti seletatud, väga usaldusväärsed. Fotod muutuvad aina kaunimaks.
Perfektne ja sobib ehk igale maitsele.
Mari-Liisi kirjutistest kumab läbi südamega suhtumist, lugupidamist ja hoolivust lugeja suhtes.


pilt1
Aasta tagasi veebruaris valmistas Mari-Liis Vabariigi Aastapäeva lauale odrakaraski, mille ristis meie oma focaccia'ks.

2.Tassike elu topelt koorega - 139 punkti

Uus tegija meie blogimaastikul - nii ajalises, sisulises kui stilistilises mõttes. Andekas fotograaf. Lisaks retseptidele ja kokandusideedele jagab Marju elamusi ka oma aiast ja jagab inspiratsiooni näiteks moosipurgi siltide tegemiseks.

Maitsekas, stiilne, sihipärane (kui sellist sõna võiks blogi korral kasutada), s.t et blogija teab, mida ja kuidas ja millal teha, kuhu nupule vajutada. Ilus ja arvestades blogija noorust, siis ... hoidke alt.
Marju blogi on kahtlemata kõike ilusam blogi hetkel Eestis - noorusele vaatamata on vist registreerunud kõikide blogilugejate horisondil. Visuaalselt hästi nauditav.
Hästi sümpaatne blogi nii sisu kui stiili poolest.


pilt1
Marju tomati-teemaline postitus (nagu ka teised tema blogipostitused) on kaunis oma lihtsuses.

3.-4.Sööme silmadega ja Kokkama Ragnega- mõlemad 137 punkti

"Sööme silmadega" blogi jäi meie žüriile ka eelmisel aastal silma kui magusa poole kaldu retseptide ja isuäratavate fotodega blogi.

Väga kenasti fotodele seatud road, veidike magusa poole kaldu. Tore ja kerge lugemine.
Algatas igati edukalt vahva ettevõtmise-küpsisevahetuse. Fotod jätkuvalt kaunid ja isuäratavad.
Teiste pildid on nii palju paranenud aastaga, et "Sööme silmadega" pildid ei avalda enam eriti muljet.
Rahuliku ilmega ja maitsekas.
Blogi, mida on alati tore külastada, ei väsita (vähe üleliigset) ja mõjub isegi rahustavalt.


pilt1
Dagrise blogi on magusa poole kaldu, aga maiasmokkadele on see just mokka mööda! Fotol itaalia köögiklassik tiramisu.

"Kokkama Ragnega" on üsna tuntud blogi Eestis ja Ragne tuntud ka kui linnuliha blogi eestvedaja. N-ö kommertslikult kallutatud retseptide osakaal on Ragne blogis aastaga kõvasti vähenenud, mistõttu Ragne koduste retseptidega blogi maandus tänavu auväärsel kohal esikolmikus.

Ragnel on tõeline “rahvablogi”, retseptid on hästi lihtsad ja argipäevadesse sobivad, tänavuse aasta jooksul on ka fotode kvaliteet kõvasti paranenud.

Ragne on preemia ära teeninud. Isegi kui ma otseselt ei plaani tema blogist retsepti võtta, juhtub sageli nii, et lihtsuse ja koduste koostisainete tõttu jääb tema ikka "võitjaks".
Fotod on muutunud kordades kaunimaks, on kujunenud välja kindel stiil. Huvitavad omanäolised retseptid küllaltki lihtsadest asjadest.

Hingega inimene hingega asja juures. Võib-olla veidi kaugemal juba kui personaalne blogi (reklaamid jm), aga arvan, et maksimumpunktid minult on siiski veel õigustatud.


pilt1
Ragne tšilliselt kuum jõulujook passib hästi ka külma veebruarikuusse.

5. Hea toit, parem elu! - 136 punkti

Meriti blogi on meeldejääv rõõmsalt kollasena - palju karri-toite ja teisi aasia-päraseid roogi. Kaunid fotod peaksid nii mõnegi perenaise panema uusi maitseid katsetama.

Kenad pildid, toredad postitused. Meritil on hästi põnev ja veidi eksootiline retseptide valik.
Kõik on justkui hea, aga tavalise pereema jaoks, kel kolm last toita, jäävad retseptid ja koostisained liiga keeruliseks.

Meeldib see, et satudki nagu kellegi koju. Omanäoline, eristub nii oma aasia-pärase suuna kui ka sõbraliku külaliste vastuvõtmise tõttu.


pilt1
Meriti toidufotod on hästi kirkad, rõõmsad ja isuäratavad - nagu see köögiviljasupp suitsupeekoniga.

6. Puhas rõõm- 132 punkti

Piret jätkab gurmee-liinil ja kindlustas oma hea maitsega koha edetabelis.

Pireti blogi on selline tõeline toidu- ja elunautleja blogi. Ei jälgi seda mitte toiduretseptide pärast, vaid mõnusate gurmee- ja muidutoiduelamuste lugemise pärast.

Väga omas stiilis, rahulik, gurmee poole kaldu. Blogi perenine ilmselgelt on keskmiselt suurem Gurmaan (heas mõttes).

Hea pildistamise-silm, kuigi pisut häirib, et mõned fotod on tehniliselt sobimatud (ebateravad).


pilt1
Näide Pireti pildistamise oskusest - pähklibeseega šokolaadikook.

7. Liisi blogi- 131 punkti

Ka Liisi jätkas oma valitud teel - igapäevaste roogadega kaunis visuaalses võtmes.

Sisukas, aga ei eristu väga. Fotodega vaeva nähtud.

Viimase aasta jooksul suure hüppe paremuse poole teinud blogi, eriti fotode kvaliteedi osas.
Meeldivad, odavad ja kodused toidud.

Liisi fotod on suure muutuse läbinud, väga usin blogipostitaja.

Kaunid fotod, aga postitused ei ole väga põhjalikud (on jäädud lihtsalt retsepti edastamise tasemele).


pilt1
Lehttaignal põhinev kohupiimastruudel Liisi blogist.

8.-9. What a wonderful world! ja Mitmekesi köögis korraga- 130 punkti

"What a wonderful world!" blogi pidaja Juta on tuntud kui kirglik reisija ja see kajastub ka tema toidualastes blogipostitustes. Tänu tema kolimisele Euroopa südamesse on siinsed lugejad saamas head ülevaadet Luxemburgi ja sealse regiooni toitudest.

Väga huvitavad retseptid, kahjuks Eestis suhteliselt kättesaamatutest toorainetest, ka fotod on muutunud kaunimaks.

Kirjutab inimene, kes on pool maailma (või ka üle poole läbi käinud), seega arvestatav kogemus. Mõnus lugemine ja ka n.-ö usaldusväärne, st inimene ise käinud-näinud.

Alati huvitav lugemine, eksootilisemad lähenemised.


pilt1
Keerulise nimega croquembouche on keedutaina-pallikestest suhkrukaramelli abiga kokku pandav prantsuse jõuluküpsetis (Juta blogist).

"Mitmekesi köögis korraga" on vahva üllataja meie edetabelis - blogipidajad Kärt ja Petz võlusid meie žüriid muheduse, huvitava retseptivaliku ja klaaride fotodega.

Hea välimus ja entusiastlik kirjutamisstiil.
Mõnusalt konkreetne, väikese huumoriga sissejuhatused.
Oma kindla stiiliga muhe blogi, lihtsad kuid kvaliteetsed fotod.
Liiga erk ja kollane kujundus, häirib ja segab lugemist.
Muhe blogi, hästi sümpaatne, blogipidajad on kui yin ja yang, täiendavad teineteist.


pilt1
Reede õhtu tähistamiseks Kärdi ja Petzi köögis valminud vürtsikas pasta karpidega.

10.-11. Ise tehtud. Hästi tehtud. ja Tiramisust ja Fata Morganast- 129 punkti

"Ise tehtud. Hästi tehtud." perenaine Tuuli on kirglik kokkaja; tema kokanduskatsetusi saab lisaks blogile jälgida ka Oma Maitse veergudel ja usinamad televiisorivaatajad saavad tema juhituid saateid ka laupäeva hommikuti teles jälgida. Blogis oli mitmeid märkimisväärseid põhjalikke postitusi (teemal juust, vene köök, jne).

Tuulil on palju toredaid ülevaatlikke postitusi ühel teemal - à la pärmitainaküpsetised, vene köögi hõrgutised. Palju põnevaid rahvusköökide retsepte. Pildid on natuke kõikuva kvaliteediga.
Veidi liiga "fanaatiline". Heas mõttes. Postitused ehk liiga pikad, samas, sisu ju ei kannata selle all. Fotod ei jõua järele, aga samas see ei olegi asja mõte ju. Retseptid vana-aja-teema poole kaldu.
Tegemiseindu jagub küllaga ja teemadesse süvitsi minek on hästi tervitatav, aga häirib uhkeldav suhtumine.

"Tiramisust ja Fata Morganast" on samuti uustulnuk meie edetabelis, mille üle meil on hea meel, sest Ülle on blogimaailma sisukate Lõuna-Eesti teemaliste toidututvustustega rikastanud.

Kohe tunda, et küpse ja targa inimese kirjutatud blogi, hästi põhjalikud postitused, Ülle on iga retsepti uurimisel süvitsi läinud.

On omapära, aga tundub, et blogija kirjutab rohkem endale. Sisu samas mitmekülgne ja keel hea.

Toome ära ka alakategooriate võitjad ehk iga kriteeriumi parimad:

Retseptide kvaliteet:
1. Siit nurgast ja sealt nurgast, 29 p.
2.-4., kõik 28 p.:
Aet köögis
Sööme silmadega
Hea toit, parem elu!

Blogi sisukus:
1.-5., kõik 28 p.:
Siit nurgast ja sealt nurgast
Aet köögis
Ise tehtud. Hästi tehtud.
Tiramisust ja Fata Morganast
Tassike

Fotode kvaliteet:
1. Tassike, 29 p.
2.-4., kõik 28 p.:
Siit nurgast ja sealt nurgast
Sööme silmadega
Hea toit, parem elu!
Kokkama Ragnega

Blogi välimus:
1. Tassike, 30 p.
2.-3. mõlemad 27 p.:
Siit nurgast ja sealt nurgast
Hea toit, parem elu!

Aktiivsus 2011:
1.-5., kõik 29 p.:
Siit nurgast ja sealt nurgast
Ise tehtud. Hästi tehtud.
Sööme silmadega
Liisi blogi
Hea toit, parem elu!
Kokkama Ragnega

Soovime kõigile toidublogijatele sisukat blogimist ja ärge palun meiega pahandage, kui te oma blogi siinsest edetabelist ei leidnud. See on kokku pandud kuue inimese arvamuse põhjal ning tehtud heade kavatsustega parimaid esile tõsta ja toidublogide arengule kaasa aidata.

Tänavune toidublogide TOP on viimane ja seda põhjusel, et sellisel kujul põhjustab see mitmetes blogiomanikes pahameelt. Ainult kiitvate hinnangutega edetabeli koostamine ei ole meie arvates piisavalt sisukas.



Vaata ka teisi artikleid