Pressiteade
22.oktoobril 2012
Täna kuulutati Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni (ESA) poolt veinibaaris Kork välja teine Kalev Kesküla nimeline preemia aasta jooksul ilmunud parima veiniteemalise kirjutise eest. Preemia võitis Siiri Kirikal oma artikliseeriatega „Veiniuudised” ja „Toit ja vein“ (koostöös Kaie Mei’ga), mis ilmusid ajakirjas Oma Maitse.
Preemia määramisel lähtus žürii eelkõige kirjutise sisust, eesti keele kasutuse oskusest ja omapärast. „Kokku laekus 73 artiklit 16-lt erinevalt autorilt. Žürii otsus oli üksmeelne: Siiri Kirikal väärib tunnustamist oma järjekindla töö eest lugejate harimisel ja neile
veiniteadmiste andmisel. Eraldi esiletõstmist väärib tema sõnakasutus. See on väga hea näide loovast ja leidlikust eesti keelest, mis kuvab silme ette veinide sellised omadused, mida ehk muidu ei märkakski. Oma artiklites ei piirdu ta vaid veinist kirjutamisega ja suudab alati lisada huvitavaid fakte, ajalugu või taustainformatsiooni, mis muudab loetu huvitavaks ja väga elavaks.” rääkis žürii liige Liina Kesküla.
Teise koha vääriliseks tunnistati Kalle Müller artikliga „Jäätunud päikesepaiste”, mis ilmus ajakirjas Intelligent Life. „Kalle Mülleri Jääveinist kirjutatud lugu on vaimukas, hea keelekasutusega ja huvitav väga laiale lugejate ringile. Lisaks tunnustame Kallet selle eest, et ta on aasta jooksul suutnud kirjutada kõige mitmekesisema temaatikaga veinikirjutisi alates intervjuudest ja pimedegustatsioonide ülevaadetest ning lõpetades arutlustega veine ümbritseva maailma kohta” kiitis žürii liige Arne Pajula.
Kolmanda koha vääris Urvo Ugandi artikliga „Šampanja - kirgede paradiis patusel maal”, mis ilmus ajakirjas VINE 17. novembril 2011. „Kirjutist iseloomustab hea keelekasutus ja ladus asjalik toon. Sisu on sealjuures väga põhjalik, tegemist on peaaegu ideaalse õppematerjaliga kõigile šampanjahuvilistele, asjaarmastajatest professionaalideni. Lisaks tunnustame Urvot ka kui pikaajalist ja jätkuvalt heatasemeliste artiklite kirjutajat“ tõdes žüriiliige Ene Hälinen.
Esikoha preemiaks on 12 pudelit veini, mille valis välja praegune Baltimaade parima sommeljee Kristjan Peäske restoranist Leib. Resto ja Aed. „Lähtusin põhimõttest, et valik peaks olema põnev ja omapärane“ põhjendas oma valikut Kristjan Peäske.
Artikleid on võimalik lugeda alates homsest ESA kodulehel http://www.sommeljee.ee
Žüriisse kuulusid:
Arne Pajula – KK preemia 2011 võitja, ESA liige;
Liina Kesküla – Kalev Kesküla perekonna esindaja;
Ene Hälinen – sommeljee, restorani „La Bottega“ tegevjuht;
Ene Ojaveski – Eesti Sommeljeede Erakooli direktor, ESA liige
Preemiaveinid Kristjan Peäske valikul:
Millesime 1996 Champagne Brut, Louis Dubosquet, Grand Cru (Manipenny OÜ)
III Lustros 2005 Cava Gran Reserva, Gramona (Iberwine OÜ)
2007 Riesling Sekt Brut, Weingut Höllerer (Veinipööning OÜ)
2009 Grüner Veltliner Reserve, Alte Reben, Dechant 1 ÖWT, Jurtschitsch (Liviko AS)
Erstes Gewächt 2008 Hochheimer Kirchenstück Riesling, Domdechant Werner (Kiil & Ko AS)
2007 Puligny-Montrachet, 1er Cru Champ Gain, Joseph Faiveley (Manipenny OÜ)
Paleo 2008 Le Macchiole (Brillare OÜ)
2007 Amarone Classico, Riserva Costasera, Masi (Altia AS)
2005 Collection 125, Reserva, Bodegas Julian Chivite (Tridens AS)
La Terre de Mon Père 2005 Clos Bagatelle (Baltick Pack EST AS)
Jānus 2003 Gran Reserva, Bodegas Alejandro Fernándes Pesquera (Liviko AS)
1996 Moulis en Médoc, Chateau Chasse-Spleen (Liviko AS)
Täpsem info:
Ene Ojaveski
Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon
Tel: 601 20 17, 50 42 422
[email protected]