Vabalaud.ee ja Electroluxi kodukoka konkursi võitja

03. juuli, 2012

Esimese Electrolux Eesti ja Vabalaud.ee kodukoka konkursi võitja on...

Karmo Haas!

Palju palju õnne! Karmo sai endale Electroluxi auruahju ja käis täna, esmaspäeval, meiega Teavarestoranis!

Võitnud retsept:

Kuna aias just esimesed maasikad valmimas ja peenra pealt ka erinevat sorti salateid sirgumas, siis polnud toorainet ja ideid vaja kaugelt otsida. Natuke visa oli leida vutiliha, aga ka hästi varustatud poodides ja turgudel on kodumaist vutiliha täitsa võimalik leida. Abiks oli teadmine, et Järveotsa vutikasvandus Eesti turgu vutimunade ja -lihaga varustab ning internetist kontaktide leidmine ei ole enam kuigivõrd keeruline ettevõtmine.

Sai siis tehtud selline roog, mis on mõnusalt värske ja suvine, pisut pidulik ja ehk natuke ka eksootiline, aga see tuleb sellest, et me üldiselt vutist ja vutilihast suhteliselt vähe teame.

Roa juures meeldib mulle kõige rohkem tema kontrastsus, kus värske maasika ja ürdisorbeti hapukus täiendab vuti õrna ja suussulavat liha. Eks väljapanek ole igaühe enda teha aga minu mõte oli jääda kogu toiduga võimalikult kodumaiseks ja maalähedaseks. Selleks serveerisin liha lepapakust kirvega löödud laastule, millele varem natuke tuld ja suitsu andsin ja kaunistuseks kodulähedalt kraavikaldalt noori metsmaasika õisi ja lehti korjasin.

Alljärgnev retsept on ühele inimesele.

Võiga praetud Järveotsa vuti grillfilee maasika- ürdisorbeti ja koduaia rucola- lehtpeedi salatiga.

Vutile läheb vaja:

Järveotsa vuti grillfilee 1tk
Eesti taluvõi 50g
küüslauk 2 küünt
rosmariin 1 oks
kadakamarjad 10tk
sool
värskelt jahvatatud must pipar

Maasika- ürdisorbetile läheb vaja:

Maasikad 200g
Suhkur 1 sl
rosmariin 1 suurem oks
tüümian 5-6 oksakest

Rucola- lehtpeedi salatile läheb vaja:

rucola 20g ( 1 peotäis)
lehtpeet 20g ( 1 peotäis)
extra virgine oliivõli 10g
sidrunimahl 5g
mesi 5g

Kuidas teha:

1. Valmista sorbett

Puhasta maasikad, pane kastrulisse, lisa suhkur ja ürdid. Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel lusikaga pidevalt segades, et maasikatest kogu mahl väljuks. Kuumuta, kuni maasikamahla kogus on vähenenud poole võrra, ca. 8-9 minutit. Kurna läbi sõela.

Valmis maasikamahla väljatulek on 50 grammi.

Pane saadud maasika- ürdimahl sügavkülma, soovitavalt laiema põhjaga anumaga, siis külmub kiiremini. Lase mahlal läbi külmuda, aegajalt segades lusika või kahvliga. Enne serveerimist tõsta sügavkülmast välja, sega läbi ja tõsta jahutatud kaussi või klaasi. Peale kaunistuseks mõned metsmaasika õied.

2. Valmista salat

Salati kastmeks pigista kaussi sidrunimahla, lisa vedelat mett ja vispelda sisse extra vergine oliivõli
Puhasta rucola ja lehtpeedi lehed ja sega kastmega.

3.Prae vutt

Sulata pannil või, kallutades panni, et või valguks ühte nurka, siis ei lähe kõrbema.

Lisa rosmariinioks, pooleks lõigatud küüslaugu küüned ja kadakamarjad. Tõsta pannile ka vuti grillfilee, nahk alla poole. Küpseta keskmisel kuumusel 6-7 minutit, aegajalt kuuma võiga vutti pealt poolt kastes. Kui nahk on muutunud ilusaks kuldseks ja krõbedaks, siis keera ümber ja küpseta veel 3-4 minutit, ikka võiga kastes. Lõpuks maitsesta värskelt jahvatatud musta pipra ja meresoolaga.

Tõsta vutt köögipaberile, et liigne või välja nõrguks.

4. Lõika praetud vutt pooleks ja serveeri suitsusel lepalaastul.

Kõrvale serveeri maasika- ürdisorbett. Ja värskelt kokku segatud rucola- lehtpeedi salat.

Garneeringuks kasuta noori metsmaasika lehti ja õisi, värsket tüümianit, meresoola helbeid, röstitud kadakamarju ja värskeid maasikaid.

Head katsetamist ja kõigi teistega kohtume juba järgmisel aastal!


Vaata ka teisi artikleid